söndag 31 oktober 2010

Kommunicera och motivera!

Har du och dina arbetskamrater en vilja att utvecklas tillsammans och föra arbetet framåt?
När det gäller ledarskap och samarbete kan man lära sig mycket av gässen:


  • Genom att flyga i V-formation tillryggalägger flocken ett större avstånd med mindre ansträngning än om varje fågel flög ensam. - Människor som arbetar tillsammans kommer snabbare och lättare till målet.
  • När ledargåsen blir trött flyttar den bakåt i formationen och en annan gås tar över tätplatsen. - Det lönar sig att dela upp de tunga passen på olika individer i gruppen så att fler kan vara med och dela på bördan och ledarskapet.
  • Gässen längst bak skriar för att hjälpa de främsta att hålla farten. - Vi bör se till att våra "skrianden" dvs våra budskap är uppmuntrande och positiva.
  • När en gås blir sjuk eller skadad och inte kan följa med lämnar två andra gäss flocken för att hjälpa och skydda den skadade. De stannar tills gåsen kan flyga igen. - Om vi har lika mycket förnuft som gässen bistår och stödjer vi varandra när vi är sjuka eller skadade.
(Dan Andersson)

fredag 29 oktober 2010

Snart skidor


Snart är det bara att spänna på sig skidorna! :)




Ayurveda -Test

Är du VATA, PITTA eller KAPHA?

Ayurveda är ett urgammalt hälsovetenskap från Indien. Ordet betyder "Kunskap om Livet" och har idag blivit en populär metod i västvärlden. Ayurveda är en läkekonst som ser till hälsans helhet och hur viktig hela människan är. Ayurveda metoden passar både dig som är frisk och för dig som har kommit ur balans och vill ha hjälp att återfå hälsa och välbefinnande.

Inom Ayurveda talar man om de tre kroppstyper vi människor består av och genom att känna till din kroppstyp kan du med denna metod avgöra vilken kost och fysisk aktivitet som kan hjälpa just dig.

De tre kroppstyperna är:

VATA dominerade personer:
Lätt, spenslig kroppsbyggnad, varierande hunger och törst. Tänker, arbetar, rör sig kvickt. Är kreativ, alert och pratsam.

PITTA dominerade personer:
Medelstor kroppsbyggnad. Bra aptit, hoppar ogärna över måltider. Dynamisk och målmedveten. Förnöjsam och smidig.

KAPHA dominerade personer:
Kraftig och stark kroppsbyggnad. Långsam matsmältning. Metodisk och tålmodig. Trygg och harmonisk


För att läsa mer om denna välbeprövad metod och för att göra Ayurveda test gå in på: www.halsosidorna.se/AyurvedaTest.htm

torsdag 28 oktober 2010

"Slå tillbaka"!


Hej alla,
Sitter och läser en gripande bok av Petra Östergren om mäns våld mot kvinnor. Hon skrev boken efter att hennes mor mördades av en man hon var tillsammans med. Med tanke på allt våld som inträffat det senaste tiden mot kvinnor och som Petra skriver i inledningen "Det handlar om liv eller död, det kan hända dig eller mig, det kan hända vår mor, syster, dotter eller vännina". Jag ville lyfta fram det jag tyckte var bra poäng. Jag vill även än en gång lyfta fram Anosh Sheytans självförsvarskurs för kvinnor i alla åldrar för att vi tillsammans måste lyfta fram våldet så att politikerna börjar lyssna oh börjar reagera på riktigt.


Samtidigt som jag tycker att det är tragiskt att vi ska anpassa oss efter våldsmän genom att lära oss självförsvar osv istället för att politikerna ska ska ta sitt ansvar och sin roll på allvar så tycker jag också att det är bra att lyfta fram problemet så som tex Anosh gjorde så att det uppmärksammas i media och når den nivå som pressar politikerna så att det görs nått åt! Samtidigt som vi alla har ett ansvar för varandra så har även politikerna ett ansvar att öppna ögonen mer än de någonsin har gjort eller gör, för man undrar vart vi är på väg...

Kvinnor är vana att se sig själva och andra kvinnor som hjälpslösa offer. Media förstärker denna bild genom stora rubriker och mycket utrymme åt de kvinnor som blivt offer för mäns våld. De kvinnor som har försvarat sig skrivs det sällan om, och om det görs blir det bara en liten notis. I filmer framställs kvinnor ofta som försvarslösa offer som inte kan göra annat än skrika när män överfaller dem. Att börja koncentrera dig på de små notiserna i tidningarna, att tala med andra kvinnor som har försvarat sig, att se alla gånger som du själv har klarat dig - är ett sätt att förbereda dig mentalt och stärka din självbild.


Självförsvar som boken säger handlar inte bara om att slå eller sparka. Det är att lära känna sina gränser, finna sin egen styrka och ta sig rätten att använda den. När kvinnor lär sig självförsvar förändras makbalansen mellan könen. rädslan för mäns våld minskar och får inte längre lika stor inflytande på kvinnans liv, man känner sig tryggare och starkare och får bättre självkänsla. Man börjar sätta gränser och ta för sig, och man får mer energi över till att bidra till positiva förändringar i samhället. Allt detta kan jag styrka som har tränat kampsport i över två år nu.

MOTATÅND LÖNAR SIG! (en kapitel ur boken)
Att självförsvar för kvinnor verkligen fungerar bekräftas av undersökningar, polisanmälningar och kvinnors egna berättelser. När man berättar för en man att man håller på med kampsport får man ofta höra: Oj, då får man se upp för dig, då! Alltså kan detta tolkas på ett sätt: Män hyser rädsla och respekt för kvinnor som kan försvara sig.

Några Myter

Kvinnan är underlägsen mannen rent fysiskt och därför är det lönlöst att göra
motstånd>
Oavsett hur stor och strak mannen är känner han smärta om han blir attackerad på ett ömtålig kroppsdel som ögonen, strupen, testiklarna, knäna, öronen, näsan, bakhuvudet eller ryggraden. Desutom förväntar han sig inte någon motattack och blir under ett par sekunder både förvånad och okoncentrerad. Under den tiden hinner man få in ett par ordentliga slag eller sparkar som kan vara livsräddande.

tjejer och kvinnor där ute har alltid fått höra att de varken kan eller får försvara sig, och att det behövs många års budoträning för att kunna försvara sig fysiskt. Detta är vanföreställningar som får förödande konsekvenser, eftersom tjejer och kvinnor tror på dem och inte gör motstånd när de blir överfallna.

Forskning visar att det inte finns någon samband mellan mannens och kvinnans kroppsstorlek och utgången av ett våldtäktsförsök. En del kvinnor som var större än mannen blev våldtagna, och andra som var mindre kunde slå sig fria. Undersökningar visar tvärtom att ju tidigare, mer kraftfullt och aggressivt en kvinna gör motstånd desto mindre aggressiv blir mannen. Kvinnor som gör motstånd får fler blåmärken och andra småskador än de som förhåller sig helt passiva, om kvinnan inte gör motstånd blir hon däremot våldtagen, och den skadan är betydligt allvarligare. Desutom återhämtar sig kvinnor som gjort motstånd, men ändå blivit våldtagna, fortare än de som inte gjort motstånd. De flesta kvinnor som framgångsrikt försvarat sig har aldrig tränat budo eller självförsvar. Det gemensamma var att de gjorde motstånd.

Försvara dig - klara dig!
Uppemot 80% av de kvinnor som gjort motstånd när de utsattes för våldtäktsförsök klarade sig - förövaren lyckades inte genomföra våldtäkten. Detta har kommit fram genom undersökningar i USA och Storbritanien.

Ett utdrag ur en artikel från 1992:
"En 84-åring slog ned våldtäktsman"
En 25 årin man försökte på lördagskvällen våldta en 84-årig kvinna i skutskär. Men det blev inte alls som mannen hade tänkt sig.
Den gammla kvinnan slog och sparkade mannen i huvudet så att han slog skallen i väggen. Mannen blev ordentligt omtöcknad och kunde efter en stund gripas av polisen.
Tänk på att angriparen vill alltid ha ett lätt offer!

Avocado och Hälsa


Alla som känner mig vet att jag älskar avocado! Som ni kan se kan jag äta hur mycket avocado som helst så jag blir ofta tvungen att begränsa mig då allt i överdrift blir gift, som jag och många andra brukar säga. Men en avocado om dagen skadar inte utan tvärtom, det är ju så sjukt mycket näring i denna frukt. Det som gör denna frukt så nyttigt och näringsrikt är dess innehåll på enkelomättat fett, antioxidanter och den långa listan på vitaminer och mineraler som skyddar oss mot sjukdomar. Enligt japansk forskning skyddar avocado vår lever, som har en minst sagt viktig uppgift för vår hälsa.


Avocado används också vid hudvård då de enkelomättade fettsyrorna är något som huden behöver då de löser upp fett och smuts. Avocado oljan är särskilt bra för torr hy.
Med avocado kan man blanda ihop till Ansiktsmask, Anskitsskrubb, Rengöringslotion, Hårbehandling, Hudbehandling, och mycket mer faktiskt. Tips och enkla recept till egna masker osv hittar du på Nyfiken vital!

En avocado som är omogen ska mogna i rumstemperatur. Låt inte den ligga i kylskåp om den är omogen då fetterna är känsliga för kylan och då missfärgas den helt. Om det är en mogen avocado kan du då ha den i kylen utan problem.

Ofta man inte hittar mogna avocado när man vill ha en.. för att få den att mogna snabbare kan man lägga den i en papperspåse ihop med ett äpple! Äpple smittar av sig ett hormon som skyndar på hela mognadsproccesen för avokadon!

onsdag 27 oktober 2010

Kvällsövningar

Skön kväll med lite kvällsövningar utan redskap är nått man borde göra lite oftare, bra för lugnet om man har haft en stressig dag och kan fungera som en godnattssömnpiller! :)

Meditation är ett sätt att rikta uppmärksamheten på en sak eller aktivitet åt gången och lämna allt annat utanför. Denna princip kan du tillämpa på de vardagliga sysslorna och dra fördel av meditationen. Precis som när idrott tränar våra kroppar, tränar meditationen vår sinne. Därför är det bra att kombinera motion med meditation. Det är enklare att ha kontroll över kroppen än över sinnet så det är bra att börja träna på meditation så att det blir en bra balans mellan kropp och sinne.

Växelandning, ger harmoni i kropp och sinne och sträker den mentala och fysiska energin. Denna övning är också bra mot oro och sömnlöshet. Det går ut på att stänga den ena näsborren och andas ut med den andra och tvärtom, vilket blir en omgång av växelandning. Upprepa detta i jämn följd tills du börjar känner dig lugn. Genom att det skickas impulser växelvis till de två hjärnhalvorna hjälper det till att sammanbinda de två hjärnhalvornas funktioner.

Jag älskar att sträcka ut mig på golvet som en fisk efter en dag man tillbringat flera timmar vid skrivbordet, framför datorn, i bilen eller framför teven, så himla skönt!

Charkvaror utan tillsatser!

Hej, idag när jag var på hemköp och skulle handla lite mat möttes jag av Anne-Li Blomqvist från Karlströms Närkvalité som hade ställt ut deras charkvaror som är tillverkade manuellt och långsamt. Det används inga tillsatser, inget förtjockningsmedel och innehållsförteckningarna är korta.


Det var bara att gå fram och smaka!



Synd att de inte hade vegetariskt alternativ ha ha


Ramselekorven innehåller hela 72% kött

Största delen kommer från nötdjur.


Kön var lång när Karlströms som tillverkat charkprodukter sedan 1923 var på plats.

Kettlebells träning!

Hej,
Har du tränat med Kettlebells? Det är en kula med ett hadtag och är väldigt effektiv träningsredskap som får med stora delar av kroppen och är bra för både styrka, uthållighet och fettförbräning. Det finns flera olika övningar och de flesta övningarna är helkroppsövningar, så ta gärna en kurs innan för att undvika skador.

Det finns speciella kurser om kettlebells men du kan även fråga din intruktör i gymmet som kan hjälper dig komma igång med kettlebellsträning. Du kan även köpa denna träningsredskap och träna hemma, då det finns böcker och massor med information på internet om hur du ska göra för att komma igång.


En av övningarna är swingen och många av de övriga övningarna har swingen som grund. Denna övning fungerar mycket som konditionsträning då den involverar kroppens stora muskler i högt tempo som gör att man får upp pulsen snabbt.
Det funkar jättebra att kombinera kettlebellsträning med gymträning.

Kettlebells kommer från Rysland och har egentligen funnits i hundra år men har ganska nyligen blivit väldigt populär i bland annat USA.

De finns tillgängliga på gym så testa, chansen är stor att du kommer gilla det!


tisdag 26 oktober 2010

Stavgång

Hej,

De senaste gångerna jag gått ut och motionerat i skogen har jag plockat upp två vanliga pinnar som jag travade runt motionsspåren med. Så enkelt och roligt det är, och man känner verkligen hur man tränar armar och ben lika mycket. Det bästa är så klart att skaffa rätt utrustning eller plocka fram skidstavar du har hemma i källaren. Tänk bara på att vanliga skidstavar har vanligtviss en hård dubb och kanske inte är så behagliga på asfalt.

Jag vill verkligen rekommendera er att prova på och komma igång med stavgångspromenader som är både enkelt och roligt, passar alla och kan kan utföras året om. Du kan träna upp din kropp som en skidåkare om du vill.

Man kan välja mellan vanliga lätta gångsavar eller om du är van och vill avancera finns det stavar som är viktbelastade. Det är en väldigt effektiv motion och man tränar både armar och ben lika mycket och är en väldigt bra konditionsträning. Lätta stavar är bäst i skogsterräng och viktbelastade stavar passar bäst om du går på asfalt eller grus, men oavsett vilken du använder är det viktigt att inte sätta staven hårt i underlaget utan det är när du skjuter ifrån som du tränar musklerna.

Börja som man ska börja med att värma upp genom att gå lugnare i början och mjuka upp leder, glöm inte att även värma upp armarna genom att kanske göra cirklar osv och öka efter 10 minuter och fortsätt att gå i den takt du känner att det är lagom jobbigt.

Är det första gången du går med stavar ska du ta det lugnt och försiktigt och börja först med att vänja dig vid att gå med stavar, promenera på slät mark i ca 20 minuter och gör det 3 ggr i veckan så kommer du se reultat! Du kommer ha roligt, det lovar jag!

Kroppslängd Stavlängd

150-165 cm 110-115 cm

165-175 cm 115-120 cm

175-185 cm 120-130 cm

185-195 cm 125-135 cm

(Lisbeth oloffson,Sven-Inge kjell)

Antioxidanter & Fria radikaler

Syre är något vi alla behöver för att överleva, men när man omsätter syre bildas också skadliga ämnen som kallas fria radikaler som kan skada våra celler och leda till en rad negativa effekter. Skadade celler kan leda till bland annat infektioner, inflamationer och kan påbörja bildningen av cancer. Och när du har en infektion eller inflamation bildas det extra mycket fria radikaler.
Våra "soldater" i vår kroppe är otroligt starka och förberedda på det mesta, men de behöver också hjälp ch förstärkning. Kroppen har ett naturligt och avancerad in byggd fösvarssystem mot de så kallade fria radikalerna och hindrar de att skada cellerna, men räcker inte alltid till och därför behöver hjälp.
Det är här som antioxidanter kommer in i bilden. De skyddar vår kropp från fria radikaler och andra gifter som lyckats komma in i vår kropp för att skada oss och ser till att få ut alla fiender som är där för att skada oss och våra celler.
Extra antioxidanter som behövs för att hjälpa kroppens egna försvar mot fria radikaler får vi genom maten vi äter. Flera näringsämnen fungerar som antioxidanter.

För de som tränar intensivt och vid hård träning kan den oxidativa stressen öka och kroppens egna antioxidantförsvar räcker inte till för att klara av de fria radikalerna som bildas. Så för de som håller på med extremt hård träning är det extra viktigt att få i sig de extra antioxidanterna via kosten.

Antioxidanter =>

Karotenoider -morot, tomat, squash
Vitamnin C - fukt, gönsaker, rotfrukter, potatis
Vitamin E - olja, nötter, frön, avokado, fet fisk
Selen - fisk, skaldjur
Zink - skaldjur, fullkornsprodukter, nötter
Flavonnoider -äpple, blåbär, lingon, tomat, selleri, lök, rödvin
Indoler - broccoli, brysselkål, blomkål, vitkål
Lipoater - brysselkål, fullkornsris, sojabönor
Lykopen - tomat, jordgubbar, lax, räkor
Q10 - sardiner, makrill, gröna bönor, spenat


Råd: ät 2-5 frukt om dagen samt grönsaker till maten, varje dag. Ät fisk 2-3 ggr i veckan.

(Marie Broholmer)

måndag 25 oktober 2010

Inre och yttre motivation

Hej,
Det var en på föreläsningen som berättade att hon inte kände någon större glädje och entusiasm inför veckodagarna som mestadels består av jobb. Trots att hon egentligen trivs på jobbet räknar hon ner dagarna till helgen vilket kändes som en evighet och gjorde henne deprimerad.

Det finns flera vetenskapliga studier om att människans underliggande attityd påverkar hennes tillfredställelse och känla av mening med arbetet.

Betraktar du arbetet bara som ett jobb och lönen är det viktiga huvudsaken, och inte arbetet i sig som är drivande och ger glädje kan det då vara en yttre motivation.

Betraktar du arbetet främst som en karriär med fokus och koncentration på att avancera och motiveras inte i pengar utan i prestige, socialt status och liknande, kan det handla om inre motivation.

Ytrre motivation är när en handling utförs för att få en yttre belöning som tex pengar, komplimang från omgivningen, ära osv.
Inre motivation är när en handling utförs för ens egen skull utan någon förväntan om yttre belöningar och det kan vara personlig utveckling och personliga mål, mental tillfredstälelse osv.
Om du känner dig omotiverad på jobbet eller på träningen kan du reflektera över din inre och yttre motivation, kanske kan det hjälpa dig att få en djupare förståelse till varför du exempelviss inte längtar till jobbet osv.

Lunchträff med Jon Moraeus!

Hej, nu har jag varit och lyssnat på Jon Moraeus, en intressant coach och proffesionell snowboardåkare som jag hade sett framemot att träffa! Efter föreläsningen pratade jag lite med Jon och vi bytte visitkort, så jag hoppas på ett sammarbete!


Förutom den inspirerande föreläsningen bjöds det på en riktigt "nyttig" och smaskig panpizza! ;)

Först samlades vi på ett mindre konferensrum en trappa upp men det dök upp jätte många så vi fick gå ner en trappa till denna pubb liknande miljö, så man slapp sitta på nåns knä :)


Han stod på en scen, och med hanns enorma röststyrka, humor och kroppsspråk fick han hela publiken att stå upp och jubbla! Han bjöd mycket på sig själv och talade om vikten att förstärka de positiva tankarna i oss istället för de negativa, lyfta upp sig själv istället för att trycka ner och inte vara blyg med att berömma sig själv.

Får du chansen att gå på nån av hanns föreläsningar så tveka inte att gå och lyssna på denna roliga och inspirerande killen!

DagensCitat

"Många av livets fiaskon är människor som inte förstod hur nära de var att lyckas då de gav upp"

(Thomas A. Edison)

söndag 24 oktober 2010

"Med glädje som kompass"

Tjena,
Imorgon är det dax för det efterlängtade lunchträffen med andra coacher, det ska bli riktigt roligt att lyssna på den proffesionella snowboardåkaren Jon Moraeus som också är mental coach för chefer och idrottare.

- Vi fokuserar så mycket på vad som är fel istället för att vara glad över hur härligt det kommer vara när vi klarat av det.

Jon kommer att presentera några nya sätt att tänka på när man kommer till exempelvis problem i livet eller vikten av att välja framgång istället för att vänta på den.

- Vi har kapacitet och möjligheter men vi slösar energi åt helt fel grejer, varför?

(teamet bakom Effekt-luncherna)

Berättar mer imorgon! ;)

Coacha dig själv!

Hej!

Vill du ändra något i dig själv, eller vill du kanske uppnå ett mål? Att coacha sig själv går utmärkt i de flesta fallen, som att tex coacha sig själv i något man upplever som ett hinder för att uppnå ett mål som att sluta röka, gå ner i vikt, börja träna eller lyckas med sin karriär.

Gör så här:

1. Identifiera problemet, det du vill ändra på. Prata med någon eller några som känner dig tillräckligt väl och som du anser har "koll på läget" som ockaå ska bli ditt nätverk, någon att bolla med och som fungerar stöd om/när du kör fast.

2. Beskriv problemet i nuläget, Hur är det i dag? I vilken situation dyker det upp? Vad har du gjort tidigare för att komma framåt? Vad har funkat? Vad har inte funkat?

3. Gör en skala mellan 1-10 där din förmåga och vilja att uppnå ditt mål skulle kunna ragnordnas. Pricka in var du är i nuläget. Vad krävs fr att du ska hamna på 10?

4. Mål "Vart vill jag komma" "Vilket är ditt önskat läget"? "Hur skulle det se ut om du fick bestämma"? Hur ska du fira när du har nått ditt mål?

5. Finn hinder att utvecklas. Vilka hinder finns det för at du ska uppnå ditt må? Vad är det i dig själv som hindrar dig? Vad är det i din omgivning som hindrar dig? Tex
  • Inte tid..inga resurser...
  • Jag vill inte bli upfattat som....
  • min stolthet tillåter inte att jag...

Omvandla hinder till utmaningar, vad är din största utmaning just nu? vilka resurser sitter du på i dag? Vilka egenskaper har du i dig som du kan ta hjälpa av? finns det någon i din omgivning som kan hjälpa dig framåt?

6. Tidsplan. Tex: När sätter du igång? När ska du ha uppnått sitt mål?

7. Övning som ska leda till önskat mål. Du kan dela upp dig till en aktör och en observatör i vardagen och försöka se när det går snett för att sedan analysera vad det var som blev fel.

  • Ex: När gick det bra? När gick det snett? Vad var det utlösande faktorn? hur ska jag göra nästa gång?

8. Se till att skaffa dig ett nätverk som kan vara dina vänner eller familj och fungerar som ett stöd för dig och som du kan diskutera med under coachingens gång.

9. Pricka in dig på samma skalan efteråt när målet ska ha upnåtts för att se förändringen.

10. Analysera. Nådde jag mitt mål? Vad var det som gick snett? Ska jag göra det igen och vad ska jag då göra annorlunda?


Lycka till! Och bolla gärna med mig om du vill! ;)

Uppnå dina mål med SMART- metoden

S.M.A.R.T-metoden som står för:


S- Specfikt, använd ord som, Öka, Minska, Utveckla och undvik ord som, tillgodose, Ta hand om, ju tydligare desto effektivare.
M- Mätbart, formulera vad som är eller kan vara mätbart och tänk igenom så det blir relevanta mått, i enheter tid, pengar eller procent. Du ska veta hela tiden hur långt du har kvar till att slutföra målet.
A- Accepterat, målet ska sättas upp av dig som ska uppfylla det och det måste vara accepterande och inte gå ut över tex familj och vänner.
R- Realistiskt, går det att uppnå detta mål? Är det möjligt med de resurser, kunskap & tid du har? Man kan lägga ribban olika högt beroende på mål.
T- Tidsatt, det är viktigt att sätta en tid på när målet ska vara nått.

Använder du dig av denna metod när du sätter upp dina mål är det mycket möjligt att du bli mer effektiv och få mer gjort, både privat och på jobbet.

torsdag 21 oktober 2010

DagensCitat

"Låt maten vara din medicin och medicinen din mat"

(Hippokrates)

tisdag 19 oktober 2010

DagensCitat


"Det är inte för att något är svårt som vi inte försöker. Utan det är för att vi inte försöker som det är svårt."
(Seneca)

måndag 18 oktober 2010

Kondition

Hej, visst har man upplevt att när man joggar eller gör något annat fysisk aktivitet så kan de första minuterna vara riktigt jobbiga och kämpiga. Det kan värka i benen och det kan kännas tungt i bröstet, men efter de första jobbiga minuterna blir det lättare och du lägger märke till och blir medveten om miljön runtomkring dig. Kroppen har då anpassat sig till musklernas syrekrav, det är otroligt vilken anpassningsförmåga kroppen har.. innan du vet ordet av så är den redo för nästa nivå!

Rekommendationer för konditionsträning

Ärdu otränad och vill förbättra din kondition ska pulsen under träningspasset ligga på omkring 70 procent av maxpulsen. Det motsvara ca 50 procent av maximal syreupptagningsförmåga. För att vara någorlunda säker på en förbättring av konditionen är 2-3 träningspass per vecka en lagom dos.
Längden på träningspassen kan variera men satsa på att träna i ungefär en timma. Så småningom kommer hjärtat, musklerna och de andra organen anpassa sig till dina löp- eller promenad rundor. För att utvecklas ytterligare måste du höja kraven, annars höjs inte prestationsförmågan. När man har bra kondition blir ditt hjärta starkare och slagvolymen ökar så att mer blod kan pumas ut från hjärtat till övriga kroppen. Lungorna och andningsmuskulaturen blir också starkare och effektivare, man får effektivare fettförbräning och kroppen producerar mycket mer energi till musklerna!
Källa: (Anderson & Tedin,2009)

Frukost


Jag Älskar frukost, jag vet inte hur många gånger jag har sagt det! Vi är så olika med frukosten, vissa älskar den och har stor aptit på morgonen medan för andra är det omöjligt att få i sig något, det är bara så... Om du är en av de som har det svårt med aptiten direkt på morgonen kan du ta igen det genom att äta ett rejält mellanmål mellan frukost och lunch tiden för att kompensera det. Men det bästa är att försöka äta något på morgonen, du kan välja allt från mjölkprodukter till en frukt/grönsak eller bara ett glas mjölk eller juice. Genom ett enda glas mjölk får du i dig hela 18 av 22 näringsämnen som du behöver varje dag!

söndag 17 oktober 2010

Alkohol

Hej, så här på en söndag är det säkert några som är lite bakis men som också har ett träningspass inbokad och
man kanske funderar hoppa över.. det är lika bra skulle jag säga då träning inte har någon större effekt när man är bakfull. Och att träning skulle ta bort baksmällen är bara en myt, då man är helt uttorkad av alkoholen och kroppen gör allt för att bryta ned den och hjälpa de inre organen med vätska, och då lämnas musklerna åt sidan ett tag. Eftersom kroppen kämpar med att återhämta sig efter uttorkningen blir man stelare, långsammare och allt är jobbigare vilket resulterar i en dålig prestation och en missnöjd kropp. Lyssna på din kropp och jobba med den istället för mot den, om du vill att den också ska lyssna på dig och jobba
med dig.
Det kan därför vara bra att dricka vatten mellan drinkarna för att hålla kroppens vätskebalans på en jämn nivå. Om man dricker öl så ska man köra varannan vatten och dricker man vin behöver man ännu mera vatten då den innehåller mer alkohol.
Det är också bra att äta innan man lägger sig och äta så fort man har vaknat för det är först när kroppen har fått mat som återhämtningen kan påbörja.

Så glöm inte vattnet!

Omalkohol...
Alkohol är en kolhydrat med noll näring och mycket energi som kan omvandlas till fett i kroppen och kan d
ärför bidra till övervikt. Alkohol gör också att man blir mer sugen på mat och framförallt sötsaker.

En starköl innehåller 190 kcal
Ett glas rött vin innehåller 110 kcal
Ett glas vitt vin innehåller 100 kcal
Ett glas gin&tonic innehåller 150 kcal
Ett glas whisky innehåller 90 kcal

Informationen kommer från livsmedelsverket.

lördag 16 oktober 2010

DagensCitat


Fråga: Vet du hur gammal jag kommer att bli innan jag har lärt mig spela piano?
Svar: Lika gammal som du blir om du inte lär dig det. Så låt oss börja.
(Cameron, 1997)