måndag 21 februari 2011

Intevju med Boxaren Teuta Cuni!



Det är med glädje och stolthet jag presenterar boxaren och landskvinnan Teuta Cuni på min blogg. Jag kontaktade Teuta en dag och frågade om jag fick en intervju om hennes boxningskarriär och ganska direkt fick jag svar på alla mina frågor, så ett stort tack till Teuta! Teuta Cuni har kammat hem både SM, EM och VM medaljer i både thaiboxning, kickboxning och boxning där hon gjorde proffsdebut och vann över motståndaren i Malmö förra året.

Följ intervjun nedan:

Vad fick dig att börja med boxning?

När jag kom till Sverige, jobbade jag på sjukhuset på ett akutintag som undersköterska. Där jobbade min tränare, han såg att jag var intresserad av träningen, han erbjöd mig att följa med på en thaiboxningspass. Jag hade ingen aning vad thaiboxning var. Jag följde med honom en dag på en av hans pass i thaiboxning. Jag var den enda tjej på passet. Det kändes konstigt att som en nyinflyttat till Sverige som inte ens kunde prata svenska börja träna thai. för det mesta förstod jag inte vad de sa, speciellt min tränare som pratade mega skånska och mumlade. Började tävla i thai och kick boxning där jag van Europa mästerskapet efter tre månaders träning. Tävlade några år i det, eftersom jag inte kunde få så många matcher i Thai och kick så gick jag över till vanlig boxning, då den den var mer organiserad enligt mig.

Hur ser förberedelserna ut inför en VM match?

I amatör boxning har jag deltagit på några VM mästerskap, men inte i proffs än, men jag hoppas på det oxå. Jag tränar för det mesta likadant, har ingen speciell träning inför någon match, förutom om jag behöver ändra på tekniken, då får jag hjälp av min tränare som heter Carlos Zuniga. Vi kör mycket mits. sparring, säck och konditions träningen sköter jag själv för det mesta.

September förra året segrade du i din proffsdebut, kan du berätta lite om det ögonblicket?

Jag har väntat på att gå över till proffs sidan nästan i fyra år, när jag fick den chansen kändes det som att det hände något speciellt i mitt liv, blev mega glad för det. Jag vill tacka mest min tränare som hjälpte mig med det och trodde på mig fast jag e en liten gammal tant :), och arrangören av galan i Malmö som själv är proffsboxare Shadi Hamsho som gav mig möjligheten att tävla framför mina vänner och familj. Jag kan inte beskriva hur underbart det var, jag älskar proffs boxning, och varför har jag inte kommit på än...

Hur mycket betyder coaching för din prestation?

Ha ha ha , har aldrig blivit coachat av någon, men har läst mkt om det. Hade önskat och kunna ha en coach som coachar mig under min träning och inför mina matcher. Jag tror verkligen på coaching som en mega hjälp till framgång inom idrott. Jag har alltid varit min egen coach , så mer har jag inget att tillägga.

Vilka egenskaper hos dig gör dig till den fighter du är?

Tålamod, tävlingsinriktad och att jag aldrig ger upp, tror på mig själv och är stark som person.

Du är väldigt vältränad och stark, hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?

Springer varje morgon, varierar långdistans och intervaller. Löpningen sköter jag själv. Ofta blir det löpning kl 5 på morgonen eftersom jag jobbar och har en mega underbar dotter som ska till skolan. på eftermiddagen då är det min tränare som bestämmer träningen,. Ofta blir det 2 timmars boxningspass, varierande från teknikträning, mitsar, säck, sparring till smidighets och cirkelträning. Allt som allt ofta blir det 12 pass i veckan.


Vilken är din favoritträning?


Hahahha, min tränare dödar mig , löpning och mitsträning :)

Hur gör du för att få i dig tillräckligt med energi under en träningsdag?

Oj, äter normalt, kanske för mkt, äter allt, jag är känd för att jag äter som en häst. Och fokuserar mkt på målet som jag har framför mig.

Hur gör du för att få i dig tillräckligt med protein?

jag kompenserar med proteinshake som jag brukar ta efter boxningspasset, väldigt odisciplinerat när det gäller den biten. Jag hatar protein. Men tar det ibland när jag kommer ihåg, annars äter jag som vanligt.

Är det svårare för tjejer att lyckas inom boxning än för killar?

Nej det tycker inte jag. Det är kanske lite svårare att fixa matcher, men för det mesta är det samma, har man viljan så lyckas man med allt.

Finns det något specifikt utifrån dina erfarenheter som boxare du kan dela med dig av till läsarna?

EM guld under amatör karriären var underbart och proffs- startkarriären det kommer jag aldrig att glömma.



Tack och Lycka till Teuta Cuni!

/Liberta