tisdag 19 april 2011

Varmhjärtad ökar självförtoendet



God morgon! Strålande sol och glada människor överallt, underbart att andas in.

Tänkte dela några kloka ord från den kloke Dalai Lama om hur din fiende blir din bästa lärare om dig själv! (Har även vetenskapligt stöd)

- att om man är mer varmhjärtad blir man automatisk öppnare. På det sättet får man ökad självförtroende. När det gäller att bli mer varmhjärtad är det största hindret vrede och hat. Vrede och hat uppstår inte utan anledning. Om någon skapar problem för dig blir du irriterad, arg och hatisk, så man utvecklar en negativ attityd - men genom att resonera förnuftigt kan man säga:

"Du är läraren, du ger mig den här möjligheten att visa tolerans och ha tålamod".

Det är ett effektivt sätt att ta sig över hinder och bli varmhjärtad. Varje dag är en ny dag med en ny chans att praktisera detta och vara så glad och lycklig som det är möjligt.

Ha en underbar dag alla!

måndag 18 april 2011

En rolig historia..



Underbar skogspromenad i solen som slutade med att jag tappade mobilen i sjön när jag skulle ta en fin bild till bloggen! :) Med hela armen i lyckades jag fiska upp den efter ca 10 sekunders kämpande och Otroligt nog klarade den sig efter tre timmar i koma!

Hoppas ni har haft en skön vårdag där ute, God natt!


Kvinnor stressar mer på jobbet?

Den senaste tiden har jag varit runt och intervjuat chefer till min undersökning om coaching inom företag för personalens hälsa och utveckling.
Samhällsutvecklingen har skapat stora förändringar i arbetslivet och kraven på kompetens, produktivitet och effektivitet har ökat vilket i sin tur ökat på stress och psykisk ohälsa hos anställda.

Arbetsrelateradstress kan leda till många sjukdomar, tex hjärtinfarkt, högt blodtryck, migrän, astma, magsår, eksem mm. Och arbetsrelaterad stress börjar nu nå epidemiska nivåer.

Alla tror att stressen kommer att fortsätta öka, vissa tror det kommer öka mer bland kvinnor, vilket leder till bakåtblickar för att se framåt.

Är kvinnor mer utsatta för stress? Det sägs att kvinnor har svårare att "släppa bollen", "har större krav på sig att prestera", "företag anställer inte "barnaktuella" kvinnor" osv. Stämmer det? Är det bara myt?

Tillbakablickar...

Kvinnor började behövas på arbetsplatsen i och med industrialiseringen. Kvinnor får 30% lägre lön än männen för samma jobb. Under 30-talet drabbas världen av ekonomisk kris vilket leder till att man avskedar kvinnor från arbetslivet.



1845 Lika arvsrätt för kvinnor och män införs.
1858 Ogift kvinna över 25 år kan bli myndig efter domslut, gifter hon sig blir hon åter omyndig.
1864 Manen förlorar lagstadgad rätt att slå sin fru.
1874 Gift kvinna får rätt att bestämma över sin egen inkomst.
1901 Kvinnor får rätt till fyra veckors ledighet utan lön när de får barn.
1919 Alla kvinnor får kommunala rösträtt.
1921 Kvinnor får allmän rösträtt.
1925 Kvinnor får, med vissa undantag samma rätt som män till statliga tjänster.
1927 Statliga läroverk öppnas för flickor.
1935 Lika pension för kvinnor och män införs.
1939 Kvinnor får inte avskedas på grund av graviditet eller giftermål.
1955 Betald ledighet i tre månader för yrkesarbetande kvinnor som får barn.
1980 Lag mot könsdiskriminering i arbetslivet införs.

Hur var det med stressen då, nu, sen...?
Behöver kvinnor mer coaching än män i arbetslivet då enligt vissa vågar inte kvinnor ta för sig lika mycket som män.. på grund av historian..?
Coaching är till för i stort sätt alla individer, grupper, företag osv. Alla har olika utgångspunkter och alla kan utvecklas och förflytta sig från A till B.

fredag 8 april 2011

Go Morron!

Idag är det en fin vårdag ute så det blir definitivt uteaktivitet! Sen blir det nog gym kväll om tiden tillåter. Har hittat tillbaka till rent styrketräning på gym och tycker det är riktigt kul.. vill man att träning/motion ska bli en vana är det viktigt att den uppfattas positivt.

Det finns väldigt många som vill sätta igång med motion och träning men hindras av olika anledningar, ett är dåliga minnen från skolans gymnasistlektioner där träning, sport, idrott osv är ord som förknippas med något negativt.
Vecka 19 är det uppmärksamhetsveckan för att inspirera till bra mat och mer rörelse, för mer info: www.ettfriskaresverige.se

Det krävs bara 30 minuter fysisk aktivitet om dagen för att uppnå goda hälsoeffekter, vill man stabilisera vikten krävs det 60-90 minuters daglig aktivitet.



Det är bra att alltid aktivera de stora muskelgrupperna för störst påverkan vid rörelseträning, framförallt att benen är med