onsdag 30 juni 2010

Psykologiska Tekniker


Hittade över 15 liknande bilder i dagens DN. Varför omringas Skottdrama artikeln med Vinreklam?!

Olika vinreklamer fleshar förbi när jag läser DN och andra morgon/kvällstidningar, detta är enligt mig ett Stimulus (Priming).

Man bläddrar i en dagstidning och helt plötsligt ser man en bild på en vin flaska där det dessutom står
”Utmärkt, typiskt och härligt fruktigt för inga pengar”
Det är sommar, vi får oundvikligt se ett Rosévin från Spanien med en text som säger att den är "härlig" och "för inga pengar alls!, vi förbereds på något positivt och får en bild av oss själva i goda vänners sällskap sitta i en park och dricka detta goda, härliga och billiga vin. (Inom psykologin kallas detta för Scheman).

Är det tanken bakom denna reklam? Självklart.
I Sverige får man inte göra reklam om alkohol eller rökning Utan en liten text som säger ”Rökning skadar din hälsa” eller ”alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor”. Det känns väldigt dubbelmoraliskt för mig och självklart handlar det först om pengar och politik och sen om folkets hälsa.
Hälsan i dag har tyvärr blivit väldigt kommersiell då vi människor tack vare all forskning har blivit mer medvetna om den och det kan vi inte få grattis utan det ska verkligen kosta.

Riksdag och Regering har beslutat om mål och insatser för att Minska och begränsa bruk av alkohol och tobak. Men alkoholkonsumtionen bara ökar i Sverige vilket kan bero på denna dubbelmoraliska sätt och massmedia.

Man har alltid kunnat styra människor med hjälp av olika psykologiska tekniker, allt från att köpa en viss grönsak till att skjuta en annan.

Här ser man flera stycken staplade efter varandra.

5 kommentarer:

 1. Super duktig är du <3 stolt!

  SvaraRadera
 2. Intressant ämne. Det är bara en hälsocoach som skulle sätta igång en sådan här tankeverksamhet efter att ha läst tidningen en dag ; )

  Det är bra och viktigt att ha sådana som dig i världen. Good job! Hoppas att du en dag kan påverka även politiskt.

  SvaraRadera
 3. TACK! vem det än är? :) Det betyder mycket!

  SvaraRadera
 4. Det var jag, Maria ; )

  SvaraRadera