tisdag 9 augusti 2011

Bli mer grön!

Varför mer grön?

Vegetariskt mat har med tiden och den ökade kunskapen om hälsa & miljö blivit allt mer eftersträvat i våra kök. Allt fler sitter med en vegetarisk måltid minst en gång i veckan då man vill äta nyttigare och bidra till miljön. Det finns studier som bevisat att vegetariskt kost är både hälsovänligare och miljövänligare. Men fortfarande har vi stora problem med
människors hälsa, djurens rätt och miljön.

Nackdelar med kött- och fiskindustrin

  • Köttindustrin kör över växter och djur, och i samband med jakten skadas både djuren och naturen. Vatten och regnskog förstörs och det förbrukas så mycket energi att det påverkar växthuseffekten med läskiga klimatförändringar som följd.

  • Fiskindustrin förstör livet i havet som på många ställen är utfiskade, sälar utrotas då de upplevs som konkurrenter till industrin och andra djur som exempelvis fåglar dör i samband med fiskandet då de fastnar i näten.

Alltså, bli en lite grönare människa och stöd klimathotet, globala hungern, djurens rätt och en miljövänligare matproduktion.

Vegetariskt alternativ -

Quornprodukter - kryddor och äggvita som bildar köttliknande massa som sen kan formas till allt från köttbullar till hamburgare, filéer, bitar osv. Den färdiga produkten är näringsrik men innehåller dock äggvita.

Sojaprodukter - sojabönor som kryddas och marineras vilket smakar väldigt mycket som riktigt kött.

Tofu - består också av sojabönor och kan med rätt kryddor och marinad efterlikna både kött och fisk.

Här kan du hitta allt från vegetarisk - korv, falukorv, köttbullar, burgare, biff, färs, grytbitar, filéer, schnitzel, kebab, nuggets, bacon, pålägg (kalkon, salami) mm.

Kanske något av alternativen kan underlätta en köttfri måndag eller tisdag..

Korvstroganoff med sojakorv

Med önskan om en trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar