söndag 16 januari 2011

Koffein och KaffeHej, i fredags var jag på rehab-avdelning och hjälpte till och på en av våra många kaffeuppehåll diskuterade vi kaffe och koffein. Hur är det egentligen med det undrar man..i en arbetsplats som denna känner man ofta doften av kaffe och det ger direkt en känsla av att få sätta sig ner några minuter och koppla av med kollegorna. Jag älskar alla kaffestunder då man sitter ner och tjatar om både de ena och de andra samtidigt som man sveper kaffe och det är både trevligt och gott!

Om du inte visste så är Koffein världens mest använda "drog" som är socialt accepterat. Koffein finns i kaffe men även te är en stor koffeinkälla, sen har vi cola drycker och choklad som står för mycket koffein.
Personalen på rehab, precis som de flesta av oss dricker kaffe för att bli piggare och skärpt och på arbetsplatsen används kaffe som någon slags prestationshöjande medel. Sanningen är den att det finns flera stora studier som visar att kaffe och koffein har prestationshöjande effekter, sen finns det studier där man inte ser någon skillnad. Det kan också vara individuellt.


Kaffe innehåller ett ämna som heter akrylamid (cancerframkallande) därför är det inte bra att dricka mer än en liter kaffe per dag. Det är ingen akut hälsofara men kan påverka hälsan på lång sikt. Akrylamid bildas främst i kolhydratrik mat som hettas upp till temperaturer över 100 grader. Exempel på livsmedel med höga halter akrylamid är chips, friterad potatis, stekt potatis, hårt bröd och småkakor. Sen har vi Ochratoxin A är ett mögelgift som kan förekomma i kaffe men det är egentligen inget vi behöver vara rädda för då det är mycket sällsynt i kaffet.

Tänk på att det är inte bara kaffe som innehåller koffein när du försöker hålla koll på hur mycket koffein du får i dig varje dag. Naturligt finns den i kaffe, te och kakao men sen finns den som aromämne i flera typer av livsmedel och i energidrycker.
Risken är liten av överdosera koffein som vuxen(inte gravida) men dricker man mycket energidrycker som tillsatts mycket koffein kan det uppkomma mycket obehagliga symptom som magbesvär, sömnbesvär, huvudvärk, ångest och oror, yrsel och hjärtklappning.

Avstå från att använda energidrycker som innehåller koffein som törstsläckare eller istället för vatten vid träning och kombinera inte energidrycker med koffein med alkohol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar