måndag 21 mars 2011

Uppvärmning och uppmjukning av muskler!



Hej!

Nu har jag testat Linnex Stick och tycker den är jättebra! Den är dryg och väldigt lätt att använda. Kände en skön värmande effekt ganska direkt som höll i sig under hela träningspasset. Jag gillar att den är i stiftform så man slipper bli kladdig om händerna och riskera att få det i ögon och andra känsliga områden. Sen gillar jag att den inte ger ifrån sig så mycket lukt heller så man behöver inte gå runt och lukta liniment!

Innan ansträngning av muskler och leder, eller vid värk och stelhet är det bra med något värmande. Jag har alltid varit noga med att värma upp kroppen ordentligt innan träning, främst genom fysisk uppvärmning men också genom liniment som gett både fysisk och psykisk effekt.

En annan pluspoäng är att den löser upp och har en avslappnande effekt på muskelspänningar som jag kan känna ibland och då kan jag själv använda den på svåråtkomliga områden då den liknar en deostick, och man behöver bara två strykningar för effekt, istället för hjälp med att massera in den.

Var försiktig när du använder liniment produkter då man kan bränna sig om man överdoserar, börja helst med lite mindre än det som rekommenderas och trappa upp istället för att undvika allergiska reaktioner osv. Med linnex stick är det lätt att mäta upp då man bara ska ta två strykningar.

Är jätte nöjd med min nya införskaffning, it´s a kepper som jag varmt kan rekommendera!

söndag 20 mars 2011

Undvik skador när du tränar!



För att slippa onödiga skador i muskler och leder ser jag uppvärmning som a och o. Inom kampsport är uppvärmning/stretching en tredjedel av träningspasset, förbereder man inte kroppen som knä, fötter, axlar osv är det omöjligt att utföra övningarna utan att skada sig på något sätt.

Nu lyfter jag ganska tungt på gymmet och behöver ett nytt liniment, en som inte luktar och kladdar så mycket men också en som fungerar bra! Så har precis fått hem linnex stift som man bara stryker på ett lager där man behöver.

Lär känna din kropp och ge den det den mår bäst av!

lördag 19 mars 2011

Undvik inte frukt och grönt

En god fruktsallad med lite krämig fil under passar utmärkt som mellanmål.

Frukt och grönt är väldigt näringsrikt vilket innebär att de innehåller mycket näring i förhållande till energiinnehållet. De har också en skyddande effekt mot olika sjukdomar som cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Detta visar flera vetenskapliga studier om kopplingen mellan lågt intag av frukt och bland annat hjärt- kärlsjukdomar.

Hur mycket frukt och grönt äter du per dag?

I USA rekommenderar man "5 a day" i Danmark 6 om dagen och Sverige minst 500 gram frukt och grönt per dag och det är lämpligt att hälften är frukt och bär och hälften är grönsaker, för att minska risken för cancer och hjärt- kärlsjukdomar i befolkningen.

fredag 18 mars 2011

Träning!

Hej, nedan följer en väldigt givande träningspass med medelsvåra övningar att utföra på gymmet.



Börja aldrig ett pass utan att först värma upp.. innan all muskelträning är det viktigt att förberedda musklerna för träning vilket bland annat minskar riskerna för skador (det är väldigt lätt att skada sig om man är ouppvärmd). Det bästa är att dela upp uppvärmningen i två delar där första delen är att värma upp hela kroppen dels för att få igång de inre organen så som hjärta och lunga.



Andra uppvärmnings delen är att innan varje övning börja med en uppvärmning för den specifika muskel som ska tränas för större blodfyllnad, gör det genom att börja med 2 uppvärmningssätt och låg svårighetsgrad. Om du tränar rätt uppnår du också långsiktiga mål!


Övning för framsida lår och rumpa (även rörlighet och balansförmåga):

Stå på ett ben på en balansplanka och låt knät peka över tårna, hitta balansen för att sedan gå ner och sätta dig i huk. Stanna där nere i en sekund och pressa dig sedan upp med den benet du står på och den andra utsträckt. Har du stela vrister kan du placera hälen så att plankan lutar framåt. repetera 3 x 8



Knäböj med ett ben i taget:

Fatta stången axelbrett och stå med stång på ryggen, valfri vikt...


Ställ dig på ena benet lite lätt böjd med mesta tyngden på hälen samt hitta balans och kontroll. Tänk på att hela tiden ha rak rygg och tyngden på hälen. Böj det ben du står på och sträck ut den andra, känn efter hur lång ner du kan böja och glöm inte andningen. Är det svårt med balansen kan du lägga ena benets vrist på en bänk bakom dig. Repetera 3 x 8


Nedre ryggövning:

Fatta stången axelbrett, ställ dig höftbred med lätt böjda knän och tyngden på hälarna. Rak rygg genom att suga in naveln och bakåt med axlarna. Fäll ryggen framåt och rumpan bakåt och vänd upp igen där ryggens linje är fortfarande rak. Repetera 3 x 8


Alltid kul att avsluta passet med något roligt! För min del brukar det bli taekwondo sparkar så häng på..














Önskar alla en underbar helg!

Godmorgon!



Är inte jätteförtjust i äpple men oj vad gott det var att ha det i morgonfilen! Nu jobbas det på uppsatsen och sen iväg till gym. Ska också lägga upp lite bilder från gårdagens rumpträning om en stund!

torsdag 17 mars 2011

Rumpträning på gym!

Hej!



Snart bär det av till gymmet igen för att möta upp min klient (personlig träning). '
Det finns flera fördelar med att träna på gym, några av dem är att det är fritt att träna vad man vill och man kan själv välja träningstiderna. Tidsbrist är faktiskt enligt många en av de vanligaste orsakerna till att folk som är med i någon idrottsförening slutar och börjar istället träna på gym, det visar även en studie som riksidrottsförbundet har gjort om folkets träning.

Idag blir det rumpa/sätes övningar med pilatesboll, stepbräda, skivstång och medicinboll.

Återkommer mer detaljerad senare!

tisdag 15 mars 2011

Mellanmål



Hm, denna nyhet ser gott ut tycker jag.. få se om det smakar så också!

Träning!



Igår blev det friträning på gym, och nu bär det av igen för en hård konditionspass! Önskar alla en bra dag och hoppas att alla där ute tar för sig av all idrott och motion som finns till för alla. Om du inte redan har gjort det.. ge dig själv en chans att bygga upp ett livslång intresse för träning och motion och därmed främja din egen hälsa och välmående, genom att göra idrott och motion till en naturlig del i ditt liv!

måndag 14 mars 2011

"Skönhetsideal"

Varje dag tvingas flickor och kvinnor jämföra sig själva och sina kroppar med andra, vilket är inget annat än säljande-teknik för vi kommer alltid se olika ut och ha olika kroppar oavsett vad.

Eftersom verkligheten är att vi alla ser olika ut i kropp och utseende bör också den bilden speglas i tv och media, istället för att ge en skev och falsk bild av skönhetsideal.
Det är ytterst sällan man får se och höra en mångfald av kroppstyper i media. Att alla människor är vackra och värdefulla på sitt unika sätt. Alla kroppsformer, utseenden och storlekar bör bli tillåtna och visas upp för att alla ska kunna definiera sig precis som dem är.

Istället får man se en kroppsdiskriminering som används mot de som inte passar in i skönhetsidealet. Det är diskriminering mot alla tjejer och kvinnor som inte råkar passa in i medias bild av hur en kvinnokropp ska se ut, istället blir de dömda av samhället för att vara "ohälsosamma" eller "olyckliga" och tvingas leva i ätstörningens fångenskap som hindrar dem från att leva ett fulländat liv.

Ätstörningssjukdomar drabbar främst tjejer mellan 12-18 år (är trots det inte bundna till ålder/kön) som har en negativ kroppsuppfattning och är relaterade till skönhetsidealet. Ätstörningar kan utvecklas till allvarliga sjukdomar när man bland annat bantar, hetsäter eller svälter sig, och vardagen är fylld med ångest och tvångstankar.

Ätstörningar har kommit att bli den vanligaste psykiska sjukomen bland unga kvinnor. Anorexia och Bulimia är de mest kända, men ätstörningar som är vanligare kallas för atypiska och klassas som den ätstörning som inte uppfyller kriterierna för en anorexia eller bulimia diagnos. Men det som alla ätstörningar har gemensamt är - isolering, självförakt, ångest och depression.

Vi måste sätta ett STOP för "Skönhetsidealet" och låta alla duga som dem är!



Riksföreningen mot ätstörningar samarbetar med bland annat Dove, Unilever:



Vill avslutningsvis säga att man ska vara medveten om att det finns många tjejer som är smala och friska och man ska inte döma eller vara emot tjejer som är naturligt smala!

lördag 12 mars 2011

Träning och Mat



Efter en hård dag på gymmet måste man äta "så som man förtjänar" När jag säger "äta så som man förtjänar" menar jag att man ska tänka på det man kallar för plus-minus-noll i magen, alltså har jag rört mig mer idag så ska jag äta lite mer än vanligt och har jag rört mig lite mindre i dag ska jag kanske äta lite mindre än vanligt. Men jag säger det igen - Utgå alltid från dig själv och vad du mår bäst av.

Mat & Träning funkar inte utan varandra! När det kommer till "dieter" så förespråkar jag inte ett minskat matintag eller uteslutande av en viss mat (förutom att jag tror på mindre kolhydratintag) istället tror jag på -" Äta medvetet teorin". Det finns nästan inga gränser för vad och hur man ska äta, det finns ingen "expert" som vet hur du och din kropp mår bäst, så börja lyssna på dig själv. Läs och ta reda på saker och ting själv så hittar du de rätta svaren som bara du kan ge dig själv, bli din egen expert när det handlar om dig själv och låt ingen annan bli den som vet bäst om dig för det finns inte.

Om man nu är sugen på hamburgare och pommes så kan man absolut äta det, och utmaningen blir då att laga det hemma själv vilket givetvis har många fördelar. Då vet du vad du har lagt i maten i exakta mått och du kan välja om du vill ha mer eller mindre av den ena eller det andra, precis så som det passar dig.

Det finns sjukt många duktiga bloggare där ute som ger så bra och hälsosamma recept på det mesta. Det kan låta svårt att laga snabbmat eller restaurang mat hemma men när man väl sitter och letar efter recept hittar man direkt ett enkelt och snabbt sätt att laga favoritmaten!

Min mat efter träningen blev - hamburgare, pommes, coleslaw och en god sallad.



Använd fast potatis, skär de och låt de stå en liten stund i kall vatten för då rinner dåliga ämnen av.



Ta en kastrull , fyll den med rapsolja och sätt den på hög värme för att sedan hälla i potatisen och låta den friteras i ett par minuter. för att få den riktigt goda och krispiga smaken friterar man pommesen i två omgångar, först två minuter, lägg över de på en tallrik och sedan fritera igen för andra gången i ytterligare två minuter. Krydda med salt och pommeskrydda.


Stek eller grilla hamburgaren med olja eller smör och krydda med det grillkrydda. Ovan har jag veggieburgare från hälsans kök.



Coleslaw- rivna morötter, riven vitkål, svartpeppar, dijonsenap, majonnäs, salt och vill du ha socker i rekommenderar jag steviasocker. Annars funkar det bra utan det söta med.



Sallad - tomat, basilika, svartpeppar, oliver, mozzarella och olja.



Smaklig måltid!

torsdag 10 mars 2011

Frukost!



Riktig god frukostskål med fil, linfrö, banan och lite SteviaVital i om man vill ha den lite sött fast utan socker, då man kan uppnå samma sötningseffekt som socker.



SteviaSocker och liknande produkter med samma karaktär har kommit för att stanna, då dem framställs genom naturliga ämnen ur tropiska växter. De flesta av dessa nya produkter kommer inom en snar framtid att bli godkända som livsmedelstillsatser i Sverige, då kvalitén förbättras hela tiden genom högre krav samt bättre och mer kontrollerade studier. (Livsmedelsverket)

onsdag 9 mars 2011

LCHF- Ris av Blomkål



Riv blomkål och fräs det i pannan med ganska mycket smör...



Krydda så som du önskar och..



Servera med en vegetarisk kycklinggryta och en ....



grekisk sallad...

tisdag 8 mars 2011

Träning på gym



I dag börjar 3 månaders träningsprogram på gym där bara fantasin sätter gränser för hur man utmanar sig själv och gör träningen roligare!

Dagens pass blev " helkropps/komma igång pass" med varierande och effektiva övningar i högt tempo.


måndag 7 mars 2011

Rusar mot våren!

Oj vad tiden är snabb! Nu käns det inte alls lika långt till sommartomaterna och balkongfrukosten, som det gjorde för en månad sen!

Har jobbat för fullt på uppsatsen om "coaching inom företag" och ser verkligen fram emot resultatet. Uppsatsen i sin helhet kommer vara tillgänglig för nedladdning för de som vill läsa.

Nu ska jag få egen hemsida också och arbetet kommer vara i full gång inom kort.

Önskar er en underbar dag!