Som bäst är vattnet som kommer direkt ur kranen, men det är inte alltid vi har tillgång till kranvatten när vi ligger på stranden, tar en båtutflykt eller är i naturen.
Enligt livsmedelsverket som bjuder på seminarium om hur man bäst hanterar drickvattnet på sommaren så finns det några råd om vatten vi tar med oss när vi är ute och rör oss i sommarvärmen.
Råd om fräscht vatten:
- Fyll kranvatten i väl rengjorda flaskor eller dunkar.
- Förvara vatnet mörkt och så svalt som möjligt, gärna i kylskåp. Då håller sig drickvattnet fräscht under minst en vecka.
- Lukt och smak avgör, man ska naturligtvis inte dricka vatten som smakar eller luktar illa, är grumligt eller kraftigt färgat.
De bakterier, mikrosvamp och alger som är anpassade till vattenmiljön kan finnas i dricksvattnet från början, de kan också föröka sig över tiden. Det ger inga hälsorisker då det är helt naturligt, det kan däremot smaka och lukta illa om det förvaras länge och varmt, tex i solen. Det kan också bli färgat och bilda en slemmig hinna på insidan av behållaren men risken att bli sjuk av vatten i Sverige är liten, det är bara inte så fräscht med mikrosvamp och slemmig hinna...
Svenskt vatten uppfyller kvalitetskraven och är hälsosamt och rent då den inte innehåller mikroorganismer, parasiter i sådant antal eller sådant halter att de kan utgöra en fara för människors hälsa (SLV).
Drick mycket vatten där ute i värmen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar