fredag 2 juli 2010

SOLA KLOKT & FÖRHINDRA RYNKOR

Makedonien, Struga.

Det finn flera ljusa sidorn med solen, som att huden producerar mer D-vitamin som stärker skelettet, sol hjälper ofta mot hudsjukdomar som psoriasis och eksem. Men tyvärr finns det även mörka sidor med sol som rynkor och åldrad hud, risken för hudcancer ökar, hudsjukdomar som munsår kan förvärras osv.


Hur ska man då sola på ett klokt sätt? Nedan följer några punkter enligt läkarboken:
 • Uppsök skugga mitt på dagen. När solen står som högst på himlen kl 12-15 är strålarna starkast och avger hälften av hela dagens dos av de skadliga strålarna.

 • Man kan bli solbränd i skuggan, men det sker i ett långsammare tempo och utan samma risk för brännskador.

 • Använd solkräm, ju högre solskyddsfaktor desto bättre skydd. Tänk på att också smörja in öronen, halsens sidor, axlarna och mitten av ryggen.

 • Starta solandet försiktigt då huden är extra känslig efter vintern.

 • Huden får inte bli brännskadad, men den får gärna bli brun, eftersom solbränna är hudens naturliga skydd mot solens skadliga strålar.

Tänk på att sola klokt för ju mer sol huden utsätts för, desto större är risken för solskador som bland annat rynkor, slapphet, grov och förtjokad hud. Detta kallas för fotoåldrande och drabbar mest ansiktet, nacken, handryggen, armens utsida, uringningen på bröstet hos de som har solat mycket. På längre sikt innebär en överdriven solstråle risk för cancer.

6 kommentarer:

 1. Ooooh va härligt det ser ut!!

  SvaraRadera
 2. Maria Isabelle2 juli 2010 20:11

  ...Och D-vitamin skulle jag vilja veta mer exakt vad det är bra för? Jag har sett en dokumentär där det sas att det ger bättre balanssinne och att man därför borde ge boende på äldreboende sådant tillskott....eftersom de desvärre sällan får komma ut i solen tillräckligt mycket och på grund av sämre balans lättare ramlar och skadar sig.

  Det kan vara ett intressant ämne att studera tycker jag.

  SvaraRadera
 3. Vill att du skall veta att jag blev glad när jag klickade mig in här, så glad att få slippa allt trams som skrivs på tusentals bloggar just nu. En riktigt vettig och intressant blogg.

  Keep up the good work

  SvaraRadera
 4. Maria- stämmer bra det. Man ska ge de äldre på äldreboende kost som är berikat med D-vitam, samt vara utomhus regelbundet vår till höst minst 30 min om dagen så at de får den rekommenderade dosen. Äldre med liten eller ingen utomhusvistelse rekommenderas tillskott med 10 mikrogram D-vitamin per dag. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder.Hos äldre kan D-vitaminbrist öka risken för frakturer, där faktorer som kalciumintag och fysisk aktivitet samverkar.Det finns också forskning som tyder på att D-vitamin kan ha betydelse för risken för tarmcancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

  SvaraRadera
 5. Elin- Va roligt att du tycker så :) blir jättegald nu!
  Kommentera gärna, från coach till coach :)

  SvaraRadera
 6. Maria Isabelle7 juli 2010 00:39

  Tack för ditt svar


  En lista på vad för livsmedel som har D-vitaminberikats vore inte dumt ; )
  Så kan jag maila den till mormor sen....

  SvaraRadera