fredag 9 juli 2010

PRO- ana/ PRO- Anorexia (Varning för känsliga läsare).Pro- ana betyder För- anorexi som talar för anorexi och strävan efter ett kroppsideal som är livshotande och sammanknippas med sjukdomen anorexia nervosa.
Pro- ana är något som man kan googla fram på Internet där det dyker upp överallt på webben, som Pro- ana grupper på Facebook, Pro- ana filmer på Youtube och olika webb sidor som lyfter fram och belyser anorexia idealet som en kultur, religion, livsstil och som något vacker som man ska vara stolt över.
Pro-anasidor innehåller också ofta en avdelning med namnet. Thinspiration (Thin inspiration) som innehåller bilder deltagarna lagt upp som inspiration. Bilderna kan föreställa både kända och okända kvinnor med varierande grad av undervikt.
När man öppnar en sida möts man oftast av en varnings text. ”Läs inte det här om du inte lever med anorexi. Vi tar inget ansvar. Vi är inga offer, vi har valt att leva så här”.
Man kan fråga sig varför man tillåter dessa sidor på Internet, självklart finns det många där ute precis som jag som blir upprörda och reagerar starkt över dessa sidor, som anmäls vilket leder till att sidorna ständigt plockas ner och stängs. Men stänger man av ett Pro- ana sida så kommer det snart ploppa upp en massa nya, men förhoppningsvis tappar Pro- ana sidorna medlemmar för varje gång de startar om, då har anmälan kanske räddat livet på någon som inser att det de håller på med är farligt.
I USA har en massiv kampanj drivits mot Internet sidor som förespråkar Pro- ana rörelser. Men sidorna fortsätter att göras och har spridits världen över, även då till Sverige.
I Frankrike däremot har man godkänt en lag som gör det straffbart att framställa trådsmala modeller som ideal. Anorexi dödar, mord är olagligt och straffbart, alltså bör personer som uppmuntrar eller förespråkar anorexi betraktas som brottslingar, och straffas.
Jag tycker att det är minst lika viktigt att ta tag i mode- och magasinsfären som Pro- ana sidor för att komma tillrätta med snedvridna ideal. Pro- ana sidorna är inte ensamma med att visa ”thinspiration” bilder och läsa om hur väldigt sjuka tjejer gör sig själva illa för att bli magrare, det är bara att slå på tv:n och kolla i modetidningar för att mötas av liknande bilder. Det enda skillnaden och det som får de att se annorlunda ut kan vara att här är de förpackade i glitter och glamor med glansiga sidor i lyxförpackning.
Det finns de som tycker att olika förslag om att införa lag och straff för Pro- ana sidorna känns felriktad eftersom det kan vara svårt att bevisa att en webb sida har gjort någon så sjuk att den dör.

Efter att ha varit inne på olika Pro- ana/bulimi sidor och förstått att sidorna drivs av anorektiker själva är första frågan - hur ska man på bästa sätt stoppa dessa hemska sidor? Är det bra med de hårda straffen som införts i Frankrike när somsagt de som driver är väldigt sjuka anorektiker, vad kommer att hända med de? Ska de fängslas för att de gör sin röst hörd och kanske ropar på hjälp? Hur kommer en domstol avgöra ifall en sida eller modetidning har varit avgörande för en person som svälter ihjäl?
Jag anser att det är viktigt att belysa detta, speciellt för de som har barn som sitter framför datorn och kan halka in i en Pro-ana sida.

6 kommentarer:

 1. Maria Isabelle10 juli 2010 23:11

  BRA LIBBEEEEE!!!!! Mycket bra!!! Detta är såå relevant och verkligen en politisk fråga som borde lyftas!

  SvaraRadera
 2. Några veckor sedan hade jag aldrig vågat läsa eller se bilder på detta problem, men efter att ha läst dina andra inlägg så anade att du inte bara ville visa bilden för att skrämmas utan upplysa och sen förklara. Som kommentaren ovan skriver "en politisk fråga som borde lyftas". Tack för mig och tack för en bra och informativ blogg! /RR

  SvaraRadera
 3. RR - Det glädjer mig verkligen! Tack själv:)

  SvaraRadera
 4. das ist der hammer wie schaffe ich das denn????

  SvaraRadera
 5. mi cxonsejos para todas las personas q sufren y padesen de esta enfermedad es asurda ya q su cuerpo se ve fatal su salu es pesima dicen verce bien pero no es asi comer es lo maximo y uno no engorda asi como asi si cuidas lo q come cuida tu salud

  SvaraRadera