söndag 6 februari 2011

Core Protein

Det är många "tränings människor" som använder olika kosttillskott i samband med träning. Protein är ju väldigt populär som tillskott då våra muskler huvudsakligen består av protein som är nödvändig för cellernas uppbyggnad. Det finns studier som visar just på att proteinpulver kan öka vår muskelmassa och mer om det kan ni läsa på livsmedelsverkets och riksidrottsförbundets hemsida.
Varför är det bra med protein vid träning?

När vi tränar våra muskler blir resultatet att vi får vi mer och starkare muskler vilket naturligt leder till att proteinomsättningen samt proteinbehovet i musklerna ökar. Utsätter man musklerna för mycket hård träning ökar man också muskelnedbrytningen och det är då extra tillskott behövs som mest med huvuduppgiften "reparera" och "stabilisera" muskler och återhämtning.
Äter man inte ordentligt i samband med träning kommer kroppen att ta protein från musklerna för att få energi och klara sig och det är då vår kropp och våra muskler inte mår bra och vi har svårt att uppnå våra mål med träningen. Det i sin tur påverkar hela vår "träningsperiod/upplevelse" negativt då vi inte får långsiktiga och bestående resultat.

Fyller man kroppen med mycket snabba kolhydrater som socker eller läsk (som har många nackdelar) när man tränar behöver man verkligen lägga om sin kost och istället använda sig av protein, och inte som en kompensation utan mer som en huvudkälla för energi till muskler.

Det finns flera studier som visar att mer proteinrikt kost och mindre kolhydratrik kost ger bättre kroppssammansättning, så även de som inte tränar tjänar på att öka proteinintaget när man minskar på kolhydraterna.

När du ska välja proteinpulver spelar kvalitén stor roll. Det är viktigt med proteinpulver av hög kvalité så att kroppen lättare kan ta upp proteinet.Liberta

2 kommentarer:

  1. Vilken tajming, har funderat på vad du tyckte om det proteinpulvret, jag styrketränar ganska mycket och tränar istort sätt varje dag och har funderat på att börja med lite proteinpulver, nu vet jag att jag skall göra det. Tack :)

    SvaraRadera
  2. Ja :) styrketränar du så ofta ska du absolut överväga proteintillskott.

    Lycka till med träningen!

    SvaraRadera