tisdag 28 september 2010

FOBI


Fobi kommer från grekiska Phobos som betyder skräck. Fobi är när man upplever stark rädsla och ångest som är situationsbetingat. Man kan utveckla fobi mot allt möjligt såsom spindlar, ormar, trånga rum, sprutor, himlen, idéer, skuggor, snö, dagsljus, blixt, vatten höjder osv osv osv.
De vanligaste fobierna heter - specifika fobier som betyder att man är rädd för specifika saker som tex djur, agrofobi som är rädsla för öppna platser som är svåra att fly från och social fobi rädsla att hamna i situationer där man kan bedömas och bli generad.
De behandling som gäller för specifika fobier och agrofobi är beteendeterapi med gradvis exponering, och för social fobi finns både läkemedel och kognitiv beteendeterapi.

Hur ska man bemöta de som lider av fobier?
  • Stöd och hjälp med att genomarbeta upplevelser och avreagera sig
  • Uppmuntra inte flyktbeteende och undvikande beteende
  • När någon har klarat av att övervinna sin ångest i en viss situation kan du påminna den om att det gick bra och att inget hände.
Själv lider jag tyvärr av höga höjder och extrem flygfobi! Fritidsresor erbjuder en metod som ger en fakta och kunskap och med hjälp av övningar som är baserade på kognitiv beteendeterapi bearbeta ens flygrädsla hemifrån. Eftersom jag tror på kognitiv beteendeterapi tänker jag hoppa på den! http://www.fritidsresor.se/inspiration/Flyg-Trygg/

Lider du av tex social fobi som är hämmade i ditt liv och utvckling kan du också hemifrån via nätet genomgå ett självhjälpprogram som psykologen Per Carlbring från Uppsalas universitet kommit med. Det som också är bra med självhjälp via internet är anonymiteten.

läs mer om det och liknande länkar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar