torsdag 30 september 2010

MINDFULNESS


Den amerikanska professorn John Kabat Zinn är han som utvecklade mindfulness, en urgammal metod som nu har exploderat världen över. Han har precis varit i Sverige och föreläst om den populära mindfulness som går ut på att lära sig hantera stress i dagens moderna samhälle genom att lära sig vara här och nu och inte ha tankarna utspridda överallt.
Denna metod behöver inte mer än nån minut eller tom ett andetag för att ta dig och dina tankar till nuet, alltså just här just nu. Man måste inte blunda för att uppleva nuet, men då måste du lära dig först att inte bli distraherad av det som finns runtomkring.
Mindfulness är inga konstigheter, det handlar bara om att fokusera på här och nu.. ta ett andetag medvetet och känna att man lever och finns. Känna stillheten och tystnaden inne i din egen kropp.

Mindfulness kan jämföras med meditation och är ett bra verktyg att alltid ha med sig och lära sig använda den på jobbet, när man är hemma med barn och familj osv istället för att använda sig av "autopiloten".
Människan har aldrig någonsin varit så stressig som vi är i dag och dessa urgamla meditationstekniker kan hjälpa oss att skapa en balans i vardagen och i livet som vi inte behövde förr då internet och mobiltelefoner inte fanns.
John menar också att vi idag är så tillgängliga hela tiden för alla, men vi är inte tillgängliga för oss själva och mindfulness och meditation är som att ringa till sig själv, och det behöver man inte betala telefonbolaget för.

Här följer några minuters kort film om mindfulness med professorn själv i Sverige.
http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1632076


Kabat-Zinns meditationsprogram finns tillgängligt på ljudband och CD http://www.mindfulnesstapes.com./ Det innehåller flera olika meditationstekniker, såsom sittande meditation, sk kroppsscanning och rörelsemeditation i form av enkla yogarörelser. Denna metod har prövats på flera patientgrupper och används för närvarande vid mer än 200 medicinska centra i USA.

1 kommentar:

  1. Maria - Det är Linda som hjälpt mig med headern och det grafiska! Hon läser grafisk produktionsledare med digital tryck som inriktning. Kan lätt rekommendera!

    SvaraRadera