torsdag 25 november 2010

Gör din egen müsli


Müsli är nyttigt och bra till frukosten, men den man köper i affären innehåller tyvärr en del onyttigheter, som socker. Testa blanda din egen hemma som blir nyttigare, billigare och godare än den köpta müslin. Den köpta müslin hat ett GI värde på över 100 medan den hemmagjorda müslin har ett GI värde runt 60-70.

Här får du receptet!



Vaniljmüsli

200 g havregryn
200 g rågflingor
100 g katrinplommon, grovt hackade
100 g torkade aprikoser, grovt hackade
100 g blandade nötter (sötmandel, hassel och valnöt), grovt hackade
1 vaniljstång, skårad
1-1.5 msk malen kanel
1-1.5 msk malen kardemumma
3 msk psylliumfrön (loppfrön)
4 msk rapsolja
4 msk vatten

Blanda alla ingredienserna utom katrinplommon, aprikos, vaniljstång, nötter och psylliumfrön. Bred ut müsli blandningen på en plåt och tillsätt vatten och olja genom att doppa det över ingredienserna i plåten och blanda ihop. Sätt sedan in müslin i ugnen på 225 grader i ca 10 min. Därefter tillsätter du nötterna och låter müslin rosta vidare i ca 5 min. Müslin är klar när den fått en fin gyllene färg och doftar gott. Låt den sen svalna när den är klar och lägg den sedan i lufttätt behållare. Tillsätt skårad vaniljstång, psylliumfrön, katrinplommon och aprikoser, blanda och skaka om. Låt den gärna stå ett tag så den tar smak av vaniljen. Ät den med yoghurt eller mjölk och strö över ca en matsked krossade linfrön. Psylliumfrön finns att köpa i de flesta mataffärer, hittar du de inte där finns de också i alla hälsokostaffärer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar