torsdag 4 november 2010

HudenHej, på önskan av en läsare kommer detta inlägg handla om hudvård.

Först, har du problem med huden är det bättre att rådfråga en läkare än att själv försöka behandla den med olika metoder. Det ligger mycket pengar i hudvård, och det finns ett ständigt växande utbud av hudvårdsprodukter så låt inte dig luras.
Huden ändrar struktur beroende på hur vi mår. Din livsstil kan spegla din hy då den är väldigt känslig för förändringar i kostvanor och andra vanor, hur man sköter sin hälsa och vilken miljö man lever i.

Vill du att din hy ska se så bra ut som möjligt ska du ta dig lite tid att fundera över hur hälsosamma dina matvanor är. Vilka positiva förändringar kan du genomföra? Det kanske kan hjälpa dig att avgöra orsaken till eventuella hudproblem.

Mat för sund hy:
Vatten - ska alltid stå överst på listan då den hjälper till att ge huden näring, att fukta den från insidan och att avlägsna avfallsprodukter från cellerna. Rekommendationen är att dricka ca 7 till 9 glas om dagen.
A-vitamin - är avgörande för vävnaders tillväxt och reparation. Finns i äggula, mjölkprodukter, morötter, spenat, broccoli, aprikoser, persikor, lever och njure.
Betakaroten- är en antioxidant som hjälper till att skydda huden mot solskador. Finns i frukt och grönsaker med starka färger, som morötter, tomater, spenat och andra bladgrönt.
C-vitamin- behövs för att bilda och bevara kollagenet som håller huden smidig. Finns i citrusfrukter, brysselkål, andra frukter och grönsaker med klara färger som meloner, bär, tomater och kål.
E-vitamin- är en antioxidant som kan förebygga tecken på åldrande genom att reducera eller neutralisera de fria radikalernas aktivitet. Bidrar också till att återfukta huden.
Zink- hjälper talgkötlarna att fungera normalt. Finns i yoghurt, kalkon och skaldjur.

Hudvård i kylan:

När det är kyligt blir huden känsligare, och kölden och de bitande vintervindarna gör den ännu ömtåligare. Kyla kan också göra blodcirkulationen mindre effektiv och mindre syre når cellerna. Detta innebär att huden har en tendens att bli torr och kan strama när det är kallt, fuktigt och blåsigt. Växlingen mellan olika temperaturer - att gå ut i kylan från ett varmt hus - kan förvärra brustna blodkärl.
 • Håll inomhusvärmen så låg som möjlig. Ta på dig mer kläder om det behövs.
 • Håll luften fuktig genom att sätta vattenskålar vid element eller andra värmekällor.
 • Ha lite öppet på natten för att släppa in frisk luft.
 • Använd flera lager av löst sittande kläder hellre än kläder som sitter åt. Åtsittande kläder kan hämma blodcirkulationen och tyger som smiter åt mot kroppen kan irritera huden.
 • Motionera regelbundet på vintern för att hålla blodcirkulationen i gång.
 • Drick mycket vatten för att förebygga vätskeförlust.
 • Använd en bra fuktkräm, i synnerhet när du ska vistas utomhus.

Torr hy...
 • Använd oparfymerade tvål, och med lågt pH-värde
 • Använd badoljor och smörj in huden med hudolja efter bad och dusch. Oljor återfuktar torr hy, olivolja är en bra olja för huden. På dem partier som är extra torra kan man tillsätta lite honung och citron. 1/2 dl olivolja, 1 msk honung och citronsaften.
Fet hy...

Ångbad är ett väldigt effektiv och sund sätt att rengöra huden grundligt. Bäst resultat av ångbad får dem med fet hy och rekommenderas inte för torr eller känslig hy då det finns tendenser till rodnad. Har du normal eller fet hy kan du ta ångbad en eller två gånger i veckan.
 1. Börja med att rengöra ansiktet med din vanliga metod. Häll sedan ungefär en liter kokt, något avsvalnat vatten i en skål.
 2. Sitt lutad över skålen med ansiktet minst 20 cm från vattenytan. Lägg en handduk över huvudet och skålen för att stänga ångan inne. Sitt kvar i högst fem min.
 3. Skölj ansiktet med varmt vatten och torka det sedan försiktigt. Sätt på en ansiktsmask eller en fuktighetsbevarande kräm.
Återkommer med tips på hemmagjorda kurer!

2 kommentarer:

 1. Hej, tack för dina tips.. Skall provas, har ganska torr hy men jag har gott om pormaskar.. Vilket jag också hört från andra håll att ångbad fungerar bra mot det, även mot torr hy bara man inte gör det för ofta.

  SvaraRadera
 2. Hej Stefan, Absolut, kan hålla med om det. Lycka till!

  SvaraRadera