måndag 29 november 2010

Bra frukostar


Goda frukosttips från mjölfrämjandet:

Banana blueberry smoothie
Ingredienser till 4 st:
2 bananer
4 dl frysta blåbär
4 dl vaniljyoghurt
4 dl apelsinjuice

Gör så här: Skala bananerna och skär i bitar. Mixa banan, blåbär, yoghurt och juice tills allt är blandat. Servera direkt i stora glas.

Müsligröt med frukt
Ingredienser till 2 portioner:
2 dl basmüsli
5 dl vatten
2 krm salt
1 dl torkad frukt i bitar
3?4 dl mjölk

Gör så här: Blanda müsli, vatten, salt och frukt i en kastrull, gärna teflon. Låt gröten koka på svag värme 4-5 min. Rör då och då. Servera med mjölk.

Fullkornsbröd
Gott, grovt bröd som inte behöver jäsa! Bara att röra ihop och grädda.

Ingredienser till 1 bröd:
8 dl rågsikt
2 dl rågkross
1 dl havre- eller vetekli
1 dl linfrö
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 dl lingonsylt
2 msk ljus sirap
5 dl mild yoghurt

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör i lingonsylt, sirap och yoghurt. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler.

2 kommentarer:

  1. Den smoothien låter jättegod och nyttig!
    Knyckte receptet på bröd också, eftersom grovt rågbröd är min favorit. Samlar dessutom på recept utan jäst. Tack för den!

    SvaraRadera
  2. Det gjorde du helt rätt i! Grovt rågbröd är riktigt gott och nyttigt!

    SvaraRadera