tisdag 26 oktober 2010

Antioxidanter & Fria radikaler

Syre är något vi alla behöver för att överleva, men när man omsätter syre bildas också skadliga ämnen som kallas fria radikaler som kan skada våra celler och leda till en rad negativa effekter. Skadade celler kan leda till bland annat infektioner, inflamationer och kan påbörja bildningen av cancer. Och när du har en infektion eller inflamation bildas det extra mycket fria radikaler.
Våra "soldater" i vår kroppe är otroligt starka och förberedda på det mesta, men de behöver också hjälp ch förstärkning. Kroppen har ett naturligt och avancerad in byggd fösvarssystem mot de så kallade fria radikalerna och hindrar de att skada cellerna, men räcker inte alltid till och därför behöver hjälp.
Det är här som antioxidanter kommer in i bilden. De skyddar vår kropp från fria radikaler och andra gifter som lyckats komma in i vår kropp för att skada oss och ser till att få ut alla fiender som är där för att skada oss och våra celler.
Extra antioxidanter som behövs för att hjälpa kroppens egna försvar mot fria radikaler får vi genom maten vi äter. Flera näringsämnen fungerar som antioxidanter.

För de som tränar intensivt och vid hård träning kan den oxidativa stressen öka och kroppens egna antioxidantförsvar räcker inte till för att klara av de fria radikalerna som bildas. Så för de som håller på med extremt hård träning är det extra viktigt att få i sig de extra antioxidanterna via kosten.

Antioxidanter =>

Karotenoider -morot, tomat, squash
Vitamnin C - fukt, gönsaker, rotfrukter, potatis
Vitamin E - olja, nötter, frön, avokado, fet fisk
Selen - fisk, skaldjur
Zink - skaldjur, fullkornsprodukter, nötter
Flavonnoider -äpple, blåbär, lingon, tomat, selleri, lök, rödvin
Indoler - broccoli, brysselkål, blomkål, vitkål
Lipoater - brysselkål, fullkornsris, sojabönor
Lykopen - tomat, jordgubbar, lax, räkor
Q10 - sardiner, makrill, gröna bönor, spenat


Råd: ät 2-5 frukt om dagen samt grönsaker till maten, varje dag. Ät fisk 2-3 ggr i veckan.

(Marie Broholmer)

1 kommentar:

  1. good to know. Har stört mig på alla reklamer som går nu (främst tandkräms reklamer) fattar ju ingenting!

    SvaraRadera