tisdag 26 oktober 2010

Stavgång

Hej,

De senaste gångerna jag gått ut och motionerat i skogen har jag plockat upp två vanliga pinnar som jag travade runt motionsspåren med. Så enkelt och roligt det är, och man känner verkligen hur man tränar armar och ben lika mycket. Det bästa är så klart att skaffa rätt utrustning eller plocka fram skidstavar du har hemma i källaren. Tänk bara på att vanliga skidstavar har vanligtviss en hård dubb och kanske inte är så behagliga på asfalt.

Jag vill verkligen rekommendera er att prova på och komma igång med stavgångspromenader som är både enkelt och roligt, passar alla och kan kan utföras året om. Du kan träna upp din kropp som en skidåkare om du vill.

Man kan välja mellan vanliga lätta gångsavar eller om du är van och vill avancera finns det stavar som är viktbelastade. Det är en väldigt effektiv motion och man tränar både armar och ben lika mycket och är en väldigt bra konditionsträning. Lätta stavar är bäst i skogsterräng och viktbelastade stavar passar bäst om du går på asfalt eller grus, men oavsett vilken du använder är det viktigt att inte sätta staven hårt i underlaget utan det är när du skjuter ifrån som du tränar musklerna.

Börja som man ska börja med att värma upp genom att gå lugnare i början och mjuka upp leder, glöm inte att även värma upp armarna genom att kanske göra cirklar osv och öka efter 10 minuter och fortsätt att gå i den takt du känner att det är lagom jobbigt.

Är det första gången du går med stavar ska du ta det lugnt och försiktigt och börja först med att vänja dig vid att gå med stavar, promenera på slät mark i ca 20 minuter och gör det 3 ggr i veckan så kommer du se reultat! Du kommer ha roligt, det lovar jag!

Kroppslängd Stavlängd

150-165 cm 110-115 cm

165-175 cm 115-120 cm

175-185 cm 120-130 cm

185-195 cm 125-135 cm

(Lisbeth oloffson,Sven-Inge kjell)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar