måndag 25 oktober 2010

Inre och yttre motivation

Hej,
Det var en på föreläsningen som berättade att hon inte kände någon större glädje och entusiasm inför veckodagarna som mestadels består av jobb. Trots att hon egentligen trivs på jobbet räknar hon ner dagarna till helgen vilket kändes som en evighet och gjorde henne deprimerad.

Det finns flera vetenskapliga studier om att människans underliggande attityd påverkar hennes tillfredställelse och känla av mening med arbetet.

Betraktar du arbetet bara som ett jobb och lönen är det viktiga huvudsaken, och inte arbetet i sig som är drivande och ger glädje kan det då vara en yttre motivation.

Betraktar du arbetet främst som en karriär med fokus och koncentration på att avancera och motiveras inte i pengar utan i prestige, socialt status och liknande, kan det handla om inre motivation.

Ytrre motivation är när en handling utförs för att få en yttre belöning som tex pengar, komplimang från omgivningen, ära osv.
Inre motivation är när en handling utförs för ens egen skull utan någon förväntan om yttre belöningar och det kan vara personlig utveckling och personliga mål, mental tillfredstälelse osv.
Om du känner dig omotiverad på jobbet eller på träningen kan du reflektera över din inre och yttre motivation, kanske kan det hjälpa dig att få en djupare förståelse till varför du exempelviss inte längtar till jobbet osv.

3 kommentarer:

 1. Det tål att diskuteras. Jag håller inte med om att karriär, prestige och status kan ses som inre motivation, utan anser att de är likvärdiga med ära, komplimanger och pengar, d v s yttre motivation.

  Inre motivation är snarare när aktiviteten i sig är tillfredsställande, när man utvecklas, känner sig bra, duktig, känner glädje i att lyckas med uppgiften, tillfredsställelse med ett resultat etc.

  SvaraRadera
 2. Jo, absolut. Jag tog upp ett exempel om en personens upplevelse. Sen har jag skrivit om vad inre motivation är för mig, längre ner, vilket verkar var samma som för dig.
  I praktiken finns det både inre och yttre faktorer till motivation och frågan är egentligen var ligger personens tyngdpunkt.. alla är vi olika och alla har vi olika bedömningar på vad som är viktigt.

  För mig kan inre motivation också vara att lyckas med min karriär vilket tillfredställer mina inre behov som tex självkänsla och behovet av att prestera inom mitt område, främst för min egen skull och min egen utveckling. Uppleva en positiv känsla som stolthet som föds när man utför en aktivitet.

  SvaraRadera
 3. skit snyggt hår!

  SvaraRadera