måndag 18 oktober 2010

Kondition

Hej, visst har man upplevt att när man joggar eller gör något annat fysisk aktivitet så kan de första minuterna vara riktigt jobbiga och kämpiga. Det kan värka i benen och det kan kännas tungt i bröstet, men efter de första jobbiga minuterna blir det lättare och du lägger märke till och blir medveten om miljön runtomkring dig. Kroppen har då anpassat sig till musklernas syrekrav, det är otroligt vilken anpassningsförmåga kroppen har.. innan du vet ordet av så är den redo för nästa nivå!

Rekommendationer för konditionsträning

Ärdu otränad och vill förbättra din kondition ska pulsen under träningspasset ligga på omkring 70 procent av maxpulsen. Det motsvara ca 50 procent av maximal syreupptagningsförmåga. För att vara någorlunda säker på en förbättring av konditionen är 2-3 träningspass per vecka en lagom dos.
Längden på träningspassen kan variera men satsa på att träna i ungefär en timma. Så småningom kommer hjärtat, musklerna och de andra organen anpassa sig till dina löp- eller promenad rundor. För att utvecklas ytterligare måste du höja kraven, annars höjs inte prestationsförmågan. När man har bra kondition blir ditt hjärta starkare och slagvolymen ökar så att mer blod kan pumas ut från hjärtat till övriga kroppen. Lungorna och andningsmuskulaturen blir också starkare och effektivare, man får effektivare fettförbräning och kroppen producerar mycket mer energi till musklerna!
Källa: (Anderson & Tedin,2009)

1 kommentar:

  1. Jätte bra inlägg! Det är efter dom där första minuterna man oftast ger upp.. Men känslan efter är grym!

    SvaraRadera