torsdag 28 oktober 2010

"Slå tillbaka"!


Hej alla,
Sitter och läser en gripande bok av Petra Östergren om mäns våld mot kvinnor. Hon skrev boken efter att hennes mor mördades av en man hon var tillsammans med. Med tanke på allt våld som inträffat det senaste tiden mot kvinnor och som Petra skriver i inledningen "Det handlar om liv eller död, det kan hända dig eller mig, det kan hända vår mor, syster, dotter eller vännina". Jag ville lyfta fram det jag tyckte var bra poäng. Jag vill även än en gång lyfta fram Anosh Sheytans självförsvarskurs för kvinnor i alla åldrar för att vi tillsammans måste lyfta fram våldet så att politikerna börjar lyssna oh börjar reagera på riktigt.


Samtidigt som jag tycker att det är tragiskt att vi ska anpassa oss efter våldsmän genom att lära oss självförsvar osv istället för att politikerna ska ska ta sitt ansvar och sin roll på allvar så tycker jag också att det är bra att lyfta fram problemet så som tex Anosh gjorde så att det uppmärksammas i media och når den nivå som pressar politikerna så att det görs nått åt! Samtidigt som vi alla har ett ansvar för varandra så har även politikerna ett ansvar att öppna ögonen mer än de någonsin har gjort eller gör, för man undrar vart vi är på väg...

Kvinnor är vana att se sig själva och andra kvinnor som hjälpslösa offer. Media förstärker denna bild genom stora rubriker och mycket utrymme åt de kvinnor som blivt offer för mäns våld. De kvinnor som har försvarat sig skrivs det sällan om, och om det görs blir det bara en liten notis. I filmer framställs kvinnor ofta som försvarslösa offer som inte kan göra annat än skrika när män överfaller dem. Att börja koncentrera dig på de små notiserna i tidningarna, att tala med andra kvinnor som har försvarat sig, att se alla gånger som du själv har klarat dig - är ett sätt att förbereda dig mentalt och stärka din självbild.


Självförsvar som boken säger handlar inte bara om att slå eller sparka. Det är att lära känna sina gränser, finna sin egen styrka och ta sig rätten att använda den. När kvinnor lär sig självförsvar förändras makbalansen mellan könen. rädslan för mäns våld minskar och får inte längre lika stor inflytande på kvinnans liv, man känner sig tryggare och starkare och får bättre självkänsla. Man börjar sätta gränser och ta för sig, och man får mer energi över till att bidra till positiva förändringar i samhället. Allt detta kan jag styrka som har tränat kampsport i över två år nu.

MOTATÅND LÖNAR SIG! (en kapitel ur boken)
Att självförsvar för kvinnor verkligen fungerar bekräftas av undersökningar, polisanmälningar och kvinnors egna berättelser. När man berättar för en man att man håller på med kampsport får man ofta höra: Oj, då får man se upp för dig, då! Alltså kan detta tolkas på ett sätt: Män hyser rädsla och respekt för kvinnor som kan försvara sig.

Några Myter

Kvinnan är underlägsen mannen rent fysiskt och därför är det lönlöst att göra
motstånd>
Oavsett hur stor och strak mannen är känner han smärta om han blir attackerad på ett ömtålig kroppsdel som ögonen, strupen, testiklarna, knäna, öronen, näsan, bakhuvudet eller ryggraden. Desutom förväntar han sig inte någon motattack och blir under ett par sekunder både förvånad och okoncentrerad. Under den tiden hinner man få in ett par ordentliga slag eller sparkar som kan vara livsräddande.

tjejer och kvinnor där ute har alltid fått höra att de varken kan eller får försvara sig, och att det behövs många års budoträning för att kunna försvara sig fysiskt. Detta är vanföreställningar som får förödande konsekvenser, eftersom tjejer och kvinnor tror på dem och inte gör motstånd när de blir överfallna.

Forskning visar att det inte finns någon samband mellan mannens och kvinnans kroppsstorlek och utgången av ett våldtäktsförsök. En del kvinnor som var större än mannen blev våldtagna, och andra som var mindre kunde slå sig fria. Undersökningar visar tvärtom att ju tidigare, mer kraftfullt och aggressivt en kvinna gör motstånd desto mindre aggressiv blir mannen. Kvinnor som gör motstånd får fler blåmärken och andra småskador än de som förhåller sig helt passiva, om kvinnan inte gör motstånd blir hon däremot våldtagen, och den skadan är betydligt allvarligare. Desutom återhämtar sig kvinnor som gjort motstånd, men ändå blivit våldtagna, fortare än de som inte gjort motstånd. De flesta kvinnor som framgångsrikt försvarat sig har aldrig tränat budo eller självförsvar. Det gemensamma var att de gjorde motstånd.

Försvara dig - klara dig!
Uppemot 80% av de kvinnor som gjort motstånd när de utsattes för våldtäktsförsök klarade sig - förövaren lyckades inte genomföra våldtäkten. Detta har kommit fram genom undersökningar i USA och Storbritanien.

Ett utdrag ur en artikel från 1992:
"En 84-åring slog ned våldtäktsman"
En 25 årin man försökte på lördagskvällen våldta en 84-årig kvinna i skutskär. Men det blev inte alls som mannen hade tänkt sig.
Den gammla kvinnan slog och sparkade mannen i huvudet så att han slog skallen i väggen. Mannen blev ordentligt omtöcknad och kunde efter en stund gripas av polisen.
Tänk på att angriparen vill alltid ha ett lätt offer!

5 kommentarer:

 1. Bra! Detta behövs verkligen lyftas fram!

  SvaraRadera
 2. Tack, ja jag tycker också det. Måste lyftas fram mer.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att det är viktigt att poängtera att dom flesta våldsbrott mot kvinnor sker i hemmet. När misshandeln kommer från en närstående handlar det om både psykisk och fysisk misshandel, vilket resulterar i att det blir svårare att "slå tillbaks"

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt med dig, bra poäng. Självförsvar och rätt bild av media kan hjälpa stärka kvinnornas självkänsla och självbild och det kan vara en bra grund till att våga övervinna också tycka att man är värd att försvara i alla situationer. Det gäller också alla människor.

  SvaraRadera
 5. Precis! det är ju ett större problem som grundar sig i det patriarkala samhälle vi idag lever i. Grymt att du lyfter fram detta!

  SvaraRadera